I like

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ БЛОГ :)))

BGtop И не забравяйте, че можете да ни намерите тук:
Можете да се доверите на нашия опит- повече от 20 години, в сферата на: счетоводно обслужване, данъчни консултации, в това число по ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ДОПК, АПК и др, оптимизиране на данъци и оптимизиране на разходи, вътрешно финансов одит и пр.

вторник, 20 септември 2011 г.

ПИСМО ИЗХ. № 94-ЕЕ-56 ОТ 23.03.2011 Г. НА МТСП ОТНОСНО: СЪДЪРЖАНИЕ НА ГРАФИКА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ПЛАТЕНИТЕ ГОДИШНИ ОТПУСКИ

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Графикът съдържа данни за трите имена на работника или служителя, заеманата длъжност и организационното (структурното) звено, в което работи, продължителността на основния и допълнителния платен годишен отпуск в работни дни, началната и крайната дата на ползването му, календарната година, за която се полага отпускът, и други данни, свързани с ползването на платения годишен отпуск.
Начинът на ползване на платения годишен отпуск е уреден в чл. 172 от Кодекса на труда (КТ), съгласно който платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части и се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година, за която се полага. Сега действащата разпоредба на чл. 173, ал. 1 и 2 КТ предвижда, че до 31 декември на предходната календарна година работодателят утвърждава график за ползването на платения годишен отпуск от работниците и служителите след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 (съгласно 5 от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, обн. в ДВ, бр. 18 от 01.03.2011 г., графикът за ползването на платения годишен отпуск за 2011 г. се утвърждава по реда на чл. 173, ал. 1 КТ до 31.03.2011 г.). Графикът се изготвя така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага, а от своя страна всеки работник или служител е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година.
Съгласно § 5 от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, обн. в ДВ, бр. 18 от 01.03.2011 г., неизползваният платен годишен отпуск или част от него за 2010 г., включително отложеният по реда на чл. 176, ал. 1 КТ (от работодателя поради важни производствени причини), може да се ползва до 31.12.2012 г.
В "Държавен вестник", бр. 21 от 15.03.2011 г. е обнародвано ПМС № 56, с което са приети промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО). Съгласно чл. 37а, ал. 1 НРВПО преди да утвърди графика по чл. 173, ал. 1 КТ, работодателят е длъжен да покани всички работници и служители да заявят своите предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага, както и за предходни календарни години. Следователно работникът или служителят заявява своите предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желае да ползва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага (в случая за 2011 г.), както и за предходни календарни години. Тъй като в Кодекса на труда и в НРВПО няма разпоредба, определяща поредност на ползването на платения годишен отпуск, то работникът или служителят заявява своите предпочитания по начин, по който той прецени. Тъй като неизползваният платен годишен отпуск или част от него за 2010 г., включително отложеният по реда на чл. 176, ал. 1 КТ, може да се ползва до 31.12.2012 г., то този отпуск може да бъде заявен за ползване както през 2011 г., така и през 2012 г.
Според ал. 3 и 4 на чл. 37а НРВПО графикът съдържа данни за трите имена на работника или служителя, заеманата длъжност и организационното (структурното) звено, в което работи, продължителността на основния и допълнителния платен годишен отпуск в работни дни, началната и крайната дата на ползването му, календарната година, за която се полага отпускът, и други данни, свързани с ползването на платения годишен отпуск. Работодателят е длъжен да информира всички работници и служители за утвърдения график и да държи на тяхно разположение на подходящо място в предприятието екземпляр от графика.
Работникът или служителят е длъжен да ползва платения си годишен отпуск в съответствие с утвърдения график. Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя (чл. 173, ал. 6 КТ). Съгласно чл. 173, ал. 8 и 9 КТ работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика (освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176), а когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

Няма коментари:

Всичко за мен

Моята снимка
Веста Консулт- Счетоводна къща с усмихнат екип и солидна практика :)