I like

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ БЛОГ :)))

BGtop И не забравяйте, че можете да ни намерите тук:
Можете да се доверите на нашия опит- повече от 20 години, в сферата на: счетоводно обслужване, данъчни консултации, в това число по ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ДОПК, АПК и др, оптимизиране на данъци и оптимизиране на разходи, вътрешно финансов одит и пр.

вторник, 18 октомври 2011 г.

Събиране на дългове

Здравейте,

Днес ще публикувам материал за една доста наболяла тема, а именно как да съберем бързо и ефективно, това което клиентите ни ни дължат.

Обикновено като стане дума за събиране на вземания, всеки си представя дълги съдебни процеси и разходи за съдебни такси и адвокати. Новият ГПК дава атернативна възможност, от която всеки може да възползва при необходимост.... като разбира се, ще дам идея на длъжниците, които четат този блог как да се предпазят.

На кратно днес ще си говорим за заповедно производство. Преди да се съсредоточа върху същността, ще изясним малко понятия.

Първото от тях е изпълнителното основани- що е то и има ли почва у нас ?

На първо място изпълнителните основания са документи.

Тези документи удостоверяват (инак казано доказват) изпълняеми права (с други думи възникнали за кредитора права, които трябва да бъдат изпълнени от длъжника). На базата на тези документи и по силата на закона съдът (по молба на кредитора) може да издаде изпълнителен лист или може да започне принудително изпълнение върху имуществото на длъжника (за осъществяване на удостоверените права или казано по друг начин, кредиторът може да получи дължимото имущество или да принуди длъжника да извърши дължимите действия).
Изпълнителното основание е едновременно и и основание, и условие за допустимост на едно принудително изпълнение.

Изпълнителните основания могат да се разделят на преки и на косвени.

Преки изпълнителни основания са тези, които директно започване на принудително изпълнение (въз основа на основанието и без да са нужни допълнителни документи или актове). Единственото пряко основание според ГПК – това е влязлото в сила постановление за възлагане на недвижим имот при публична продан. Възлагането задължително трябва да е надлежно вписано в Агенция по Вписванията , имотен регистър.

Косвени изпълнителни основания са тези, за които законът предвижда започване на принудително изпълнение след издаването на изпълнителен лист.

Косвените изпълнителни основания се делят на съдебни и несъдебни.

Съдебните изпълнителни основания са тези основания, които имат силата на нещо пресъдено или поне тези, които се ползват с тази сила.

Несъдебните основания дават възможност на кредитора да започне принудително изпълнение срещу длъжника без предварителното осъждане на последния.

Без значение дали изпълнителното основание е пряко или косвено,то притежава изпълнителна сила. Въз основа на него може да се започне принудително изпълнение срещу длъжника. Чл. 404 от ГПК съдържа изпълнителните основания.
следва текста на закона.
[color=blue]Чл. 404. Подлежат на принудително изпълнение:

1. влезлите в сила решения и определения на съдилищата, осъдителните решения на въззивните съдилища, заповедите за изпълнение, съдебно-спогодителните протоколи, решенията и заповедите за изпълнение, които подлежат или по които е допуснато предварително или незабавно изпълнение, както и решенията на арбитражните съдилища и сключените пред тях спогодби по арбитражни дела;

2. решенията, актовете и съдебно-спогодителните протоколи на чуждестранните съдилища, които подлежат на изпълнение на територията на Република България без нарочно производство;

3. решенията, актовете и съдебно-спогодителните протоколи на чуждестранните съдилища, както и решенията на чуждестранните арбитражни съдилища и сключените пред тях спогодби по арбитражни дела, по които е допуснато изпълнение на територията на Република България.[/color]
Новият ГПК урежда като изпълнително основание заповедите за изпълнение.

Какво е заповед за изпълнение?

1. Заповедта за изпълнение е акт на съда.
Този акт замества съдебното решение. С други думи не е необходимо съдът да се произнесе с решение или определение и да се мине по реда на цялото исково производство. Достатъчно е кредиторът да получи заповед за изпълнение.

2. Заповедта за изпълнение замества съдебното решение като изпълнително основание. Не е нужно да е на лице съдебно решение, за да започне изпълнително производство. Заповедта е напълно достатъчна.
Заповедта за изпълнение е бърз способ за реализиране на права. Тя спестява същинският исков процес.

Как се стартира заповедно производство?

Кредиторът подава до компетентния съд заповед по образец.

Родовата компетентност принадлежи на районния съд (най-често). Местната компетентност е по местоизпълнение на иска. Това ще рече, че когато длъжникът е физическо лице (човек), изпълнението е по постоянния му адрес. Когато последният е фирма (или каквото и да е юридическо лице- кооперация, фондация, търговско дружество и пр.,) , то изпълнението е по седалището и адресът на управление. Допуска се едно изключение от това правило, а именно, с местоизпълнението на задължението. Това изключение произтича от идеята за съвпадение между района на действие на:

1. съдът от една страна

2.съдебният изпълнител от друга.

Молбата за започване на исково производство е по образец. Съдържа определени реквизити. Липсата им води до неразглеждането й. Можа да се каже, че заповедното производство е формализирано.

Ако заповедта е издадена по реда на чл. 410 от ГПК, тя може да бъде връчена от Частен съдебен изпълнител. Ако кредиторът не отправи такова искане, заповедта може да бъде връчена и от служител на съда.
[color=blue]Следва текста на закона:

Заявление за издаване на заповед за изпълнение

Чл. 410. (1) Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение:

1. за вземания за парични суми или за заместими вещи, когато искът е подсъден на районния съд;

2. за предаването на движима вещ, която длъжникът е получил със задължение да я върне или е обременена със залог или е прехвърлена от длъжника със задължение да предаде владението, когато искът е подсъден на районния съд.
(2) Заявлението съдържа искане за издаване на изпълнителен лист и трябва да отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 и 3 и чл. 128, т. 1 и 2.[/color]

Заповедта за изпълнение се издава въз основа на документ, когато вземането (без значение от цената си), е удостоверени с документ.

Влизане в сила на заповедта за изпълнение.

Заповедта подлежи на принудително изпълнение единствено и само когато влезе в сила.
Единствените случаи, в които заповедта подлежи на изпълнение веднага са в хипоезите на чл. 417 ГПК.
[color=blue]Следва текста на закона:

Заповед за изпълнение въз основа на документ

Чл. 417. Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на:

1. акт на административен орган, по който допускането на изпълнението е възложено на гражданските съдилища;

2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките;

3. нотариален акт, спогодба или друг договор, с нотариална заверка на подписите относно съдържащите се в тях задължения за заплащане на парични суми или други заместими вещи, както и задължения за предаване на определени вещи;

4. извлечение от регистъра на особените залози за вписано обезпечение и за започване на изпълнението - относно предаването на заложени вещи;

5. извлечение от регистъра на особените залози за вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената или договор за лизинг - относно връщането на продадени или отдадени на лизинг вещи;

6. договор за залог или ипотечен акт по чл. 160 и чл. 173, ал. 3 от Закона за задълженията и договорите;

7. влязъл в сила акт за установяване на частно държавно или общинско вземане, когато изпълнението му става по реда на този кодекс;

8. акт за начет;

9. запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони по нея.

Незабавно изпълнение

Чл. 418. (1) Когато със заявлението е представен документ по чл. 417, на който се основава вземането, кредиторът може да поиска от съда да постанови незабавно изпълнение и да издаде изпълнителен лист.

(2) Изпълнителният лист се издава, след като съдът провери дали документът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника. За издаването на изпълнителния лист съдът прави надлежна бележка върху представения документ и върху заповедта за изпълнение.

(3) Когато според представения документ изискуемостта на вземането е в зависимост от изпълнението на насрещно задължение или от настъпването на друго обстоятелство, изпълнението на задължението или настъпването на обстоятелството трябва да бъдат удостоверени с официален или с изходящ от длъжника документ.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Разпореждането, с което се отхвърля изцяло или отчасти молбата за издаване на изпълнителен лист, може да се обжалва от молителя в едноседмичен срок от съобщаването му с частна жалба, от която не се представя препис за връчване.

(5) Заповедта за изпълнение с отбелязването за издаден изпълнителен лист се връчва от съдебния изпълнител.
[/color]
За да подлежи на принудително изпълнение тази заповед трябва да влезе в сила. ГПК предвижда определени случаи, в които заповедта и подлежи на незабавно изпълнение, дори и без да е влязла в сила. В тези случаи на осовата на заповедта незабавно се издава изпълнителен лист. Под режима на заповедното производство попада и задължението за предаване на заложена вещ по ЗОЗ.

В следващи публикации ще се спра на повече подробноси, тъй като тази статия е насочена към това да ви информира, че когато имате да получавате пари, вещи или друго имущество, можете да избегнете делата, като се спрете на заповедното производство.

Като заключение мога да дам няколко препоръки, а именно.
Тъй като все още не съм дала подробни детайли,  а не всеки е достатъчно добре информиран, в заповедното производство има една уловка.

Както писах по горе като основание заповедта за изпълнение не е съдебно решение.
Тя е акт на съда, но няма силата на пресъдено нещо, както съдебните решения. Именно за това длъжникът може да спре изпълнението и да спечели време като временно (или окончателно, според зависи от случая ) прекрати изпълнението.

Това става когато длъжникът възрази срещу заповедта за изпълнение в посочените от закона срокове. Те са кратки, преклузивни и следва да се реагира бързо. Ако бъдат изпуснат, все едно възражение не е направено Тогава на свокй ред длъжникът може да потърси правата си по съдебен ред, но на тези акценти, които току що поставих ще се спра в следваща статия и възможно най скоро.


Извън темата ще подхвърля още една възможност. Да кажем собственици сте на 2-3 фирми. И към трите фирми някой  клиент ви дължи определени суми. На куп те са достатъчни за започване на изково или заповедно производство /респ производство по ЗОЗ/, но разпределени между всичките ви дружества, са направо незначителни. Вместо да си скубете косите и да се чудите какво да правите, можете да изберете една от фирмите си, която да започне принудителното изпълните. Останалите могат да й ЦЕДИРАТ правата си с договор за цесия. Така прехвърлените задължениямогат да бъдат предявени само от един кредитор и процедурата, успоредно с таксите за започването й, да се окаже доста по-опростена. Това беше моят жокер и приятелски съвет към онези, изпаднали в такава ситуация.

Надявам се да съм била полезна!

Поздрави!

Няма коментари:

Всичко за мен

Моята снимка
Веста Консулт- Счетоводна къща с усмихнат екип и солидна практика :)