I like

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ БЛОГ :)))

BGtop И не забравяйте, че можете да ни намерите тук:
Можете да се доверите на нашия опит- повече от 20 години, в сферата на: счетоводно обслужване, данъчни консултации, в това число по ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ДОПК, АПК и др, оптимизиране на данъци и оптимизиране на разходи, вътрешно финансов одит и пр.

петък, 5 февруари 2016 г.

ВНОС НА КОЛА ОТ ЧУЖБИНА

Получихме запитване от регистрирано в България дружество какво се случва, ако това дружество внесе автомобил от държава, която не е членка на ЕС. Отговаряме така. Когато чрез вашето дружество ( българско юридическо лице) внасяте кола в България от трета държава ( държава, която не е членка на ЕС и на Европейското икономическо пространство), следва да се има предвид, че на границата при вноса се заплаща цялото ДДС в размер на 20% заедно с всички митнически тарифи по митническа декларация. В случай, че колата е с голяма кубатура, се заплаща и акциз.
За да можете да използвате данъчния кредит върху платеният ДДС, колата следва да е 6+1 без мястото на водача. В този случай ще имате право върху данъчния кредит и за използваните горива и смазочни материали.
Какво се случва, когато колата не е с 6+1 места без мястото на водача?- с изключение на случаите, в които вашето дружество е такси компания или рент-а-кар, няма да може да се възползва от данъчния кредит 20 % от стойността по митническата декларация за внос. Успоредно с това за разходите, направени за гориво и смазочни материали  се заплаща пряк данък в размер на 10% върху всички фактури за горива и смазочни материали. Този данък 10% е присъщ разход за дружеството ви. С неговата стойност се намалява стойността на печалбата на дружеството. Така се намалява данъчната основа за изчисление на корпоративния данък и той също намалява.

Няма коментари:

Всичко за мен

Моята снимка
Веста Консулт- Счетоводна къща с усмихнат екип и солидна практика :)