I like

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ БЛОГ :)))

BGtop И не забравяйте, че можете да ни намерите тук:
Можете да се доверите на нашия опит- повече от 20 години, в сферата на: счетоводно обслужване, данъчни консултации, в това число по ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ДОПК, АПК и др, оптимизиране на данъци и оптимизиране на разходи, вътрешно финансов одит и пр.

вторник, 29 ноември 2011 г.

любопитно за процедурите ...

... по възстановяване на заплатени средства в чужбина за лекарска помощ.

Ето с какъв казус се сблъскахме напоследък.
Наш клиент се занимава с транспортни услуги и логично, персоналът има европейска здравна застраховка.
Един шофьор минава през лекарски кабинет по спешност, от където му издават фактура. С фактирата служителят отива в РЗОК и иска да му бъде осребрена .... все пак човекът си е платил за всички здравноосигурителни рискове.
Та какво се случва.
От РЗОК му поискаха превод от официална агенция (одобрена от Консулския отдел на МВнР) на документа с всичките му приложения и му отговориха, че само евентуално може да му възстановят платеното. И в крайна сметка не го направиха

Ето какъв е нашият съвет.
Ако Ви се наложи да ползвате лекарска помощ в чужбина задължително изпълнете следните стъпки.
1. Преди да пътувате проверете в местната здравна каса какво ще ви е нужно при евентуална намеса на чуждестранен лекар. 
2. След като вече сте заминали и ако все пак Ви се наложи да ползвате лекарска грижа, осведомете се дали избраният лекар работи със здравна каса и коя. За разлика от тук, не всички здравни каси в чужбина са държавни. Има и частни такива.
3. Изискайте си целия набор от документи по списък, за да не се окажете в неприятна ситуация като се завърнете тук.
4. Накрая, но не на последно място, намерете агенция, която ще се заеме с преводът на тези документи. По възможност изисквайте документите да Ви се издадат на английски, немски, френски, италиански или испански. Това са най разпространените езици. С всички останали или ще имате проблем с намиране на добър преводач , или ще Ви излезе прекалено скъпо. Все пак да не забравяме, че медицинската терминология е специфична, а преводачите са хора със специални знания. Хубаво е в подобен случай да предвидите бюджет и за това.

Надявам се информацията да Ви е била полезна!











Няма коментари:

Всичко за мен

Моята снимка
Веста Консулт- Счетоводна къща с усмихнат екип и солидна практика :)